wtorek, 28 grudnia 2021

Ciasto jak 3 bit (z kajmakiem, kremem budyniowym i bitą śmietaną)

Ciasto jak 3 bit to świetny pomysł na zrobienie czegoś słodkiego na ostatnią chwilę. Słodkiego bez pieczenia, prostego w przygotowaniu i coś co smakuje każdemu - brzmi jak idealny pomysł na deser!

3 bit składa się z kremowych warstw (kajmakowej, budyniowej i śmietanowej) przekładanych herbatnikami.

Nie ma szans, żeby to ciasto Wam nie wyszło. Tylko pamiętajcie, żeby trzymać je w lodówce, bo później trudno będzie je kroić. 

 

Składniki:

  • 500g herbatników maślanych (zwykłych, suchych, bez nadzienia)
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (jeśli używasz z cukrem, nie dodawaj już 3 łyżek cukru, które są w dalszej części przepisu)
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 200g miękkiego masła
  • 500g zimnej śmietany kremówki 30%
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 opakowania fix-u do śmietany (po 9g każde)
  • kakao do dekoracji

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania budyniu. Proszki budyniowe wymieszaj z 250 ml mleka i cukrem (jeśli masz budyń bez cukru). Resztę mleka (500 ml) zagotuj, gdy zacznie wrzeć, wlej rozpuszczone budynie i cały czas mieszając gotuj, aż masa zgęstnieje. Wyłącz po ok. 2 minutach. Wystudź budyń (najlepiej przykryć garnek lub miskę folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch).

 

Dno formy (u mnie prostokątna blaszka o wymiarach 21 cm x 31 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na papierze ułóż warstwę herbatników (herbatniki podziel na 3 porcje - będą 3 warstwy).

 

Pierwszą warstwę wysmaruj kajmakiem z puszki. Rozsmaruj go równomiernie po całej powierzchni.

 

Miękkie masło utrzyj na puszysty krem i dodawaj do niego po łyżce budyniu (ważne żeby był wystudzony, inaczej masa się zważy). Mieszaj, aż masa maślano budyniowa będzie gładka i jednolita. Rozsmaruj ją na herbatnikach. Wyrównaj i przykryj ostatnią warstwą ciastek.

 

Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno. Dodaj cukier waniliowy i 2 fixy do śmietany. Gdy śmietana zrobi się gęsta, rozprowadź ją na herbatnikach. Posyp wierzch kakao (albo tartą czekoladą) i włóż ciasto do lodówki na minimum 30 min.




1 komentarz:

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter